השימושון

בישול בריא עם ורד לב: סלק

מאת: ורד לב

אמרו לי- תכתבי על סלק- ואני כמו ילדה טובה, מבצעת.
נעמה רוצה סלק, למה לא?
זו העונה, זה הטעם, זה הרגע לאהוב…

אתם יודעים שבמשפחה של הסלק ישנו גם סלק הסוכר? נו, חבר של קנה הסוכר שממנו מפיקים את המתוק מתוק הזה….
אבל עליו כבר דיברתי בעבר.
אז מה יש בו בסלק מעבר לצבע הסגול המטורף הזה?

הסלק הוא ירק שורש המכיל שפע ויטמינים ומינרלים, כמו: ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין A, זרחן, סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן ועוד.
יש בו חומרים חזקים הפועלים באנטי דלקתיים, אנטי סרטניים, מורידי רמת כולסטרול, מטהרי דם.

בקיצור, מהבחינה הזו בהחלט שווה לאכול אותו.
וגם מבחינת הטעם, כמובן.

אפשר לבשל את הסלק כפי שהוא- כדאי עם הקליפה עד שהוא מתרכך ואז לקלף ולקצץ קצוות. זאת בכדי לשמור על הרכיבים החשובים שבו, שלא יזלגו למים (רואים את זה בצבע שלו). אח"כ כבר ניתן לשלבו בסלטים שונים.
אצלנו מאד אוהבים גם לשתות את מיי הבישול של הסלק.
אפשר, כמובן, גם לאדות ולאפות.
סלק אפשר לאכול טרי- בסלט, בצלחת ירקות חתוכים, לטבול בטחינה וכד'. הוא מוסיף הרבה צבע ושמחה לסלט עלים ירוק.
ולמי שמגדל סלק בגינה- אל תזרקו את העלים! אפשר ורצוי לאכול אותם! זו תוספת מעולה לעלים הירוקים הרגילים. היום כבר אפשר להשיגם בחנויות, במסגרת עלי הבייבי, או כעלים בוגרים (מעין מנגולד עם פס סגול).

אל תשכחו ואל תופתעו- אם אתם אוכלים או שותים סלק, הפיגמנט האדום יופיע הן בצואה והן בשתן שלכם. לא להבהל!

סנדוויץ' סלק:
לוקחים לחמניית שיפון, או 2 פרוסות לחם איכותי מלא כזה ומסדרים בו בשכבות:
פסטו/ טחינה ירוקה
עלי חסה/רוקט/סלק/מנגולד
פרוסות סלק דקות וסגלגלות
פרוסות גבינת פטה משובחת
מלפפון חמוץ חצוי

חביתת סלק:
מערבבים ביצים עם סלק מגורד ותבלינים ואוכלים חביתה סגולה לצד סלט ירוק גדול עם שפע ירוקים, נבטים ואגוזים.

מצאתי אפילו מתכון לעוגת שוקולד- סלק (עוד לא ניסיתי, אבל זה בהחלט נשמע מעניין!):

חומרים:
30 גרם אבקת קקאו (אפשר בטח להחליף באבקת חרובים)
115 גרם קמח (הייתי שמה קמח כוסמין)
1.5 כפיות אבקת אפייה
קורט מלח
150 גרם סוכר קנים
240 גרם חמאה
1 כפית תמצית וניל
3 ביצים
200 גרם סלק מבושל
110 גרם שוקולד מריר חתוך לשברים

אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-180 מעלות.
מערבבים את החומרים היבשים ומוסיפים אליהם את כל השאר עד לקבלת עיסה אחידה.
שופכים את העיסה לתבנית משומנת ואופים במשך כ-50 דקות עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי. יש לצפות למרקם פאדג'י באמצע.
אפשר לקשט עם אבקת סוכר או עם ציפוי שוקולד.

מה דעתכם? נשמע מעולה, נכון?

ספרו לנו מה מתכוני הסלק האהובים עליכם.

< < לטור הקודם של ורד: על מחלה והחלמה.

הראה עוד

12 thoughts on “בישול בריא עם ורד לב: סלק”

  1. בורשט מעולה:
    2-3 גזרים מגורדים
    2-3תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
    בצל חתוך דק.
    1/4 כרוב פרוס דק.
    תבלינים: פלפל שחור, פלפל אנגלי ועלי דפנה.אפשר גם סלרי
    מאדים מעט עם שמן זית מוסיפים כף מלח וכף סוכר חום. מאדים עוד דקה ומוסיפים מים. מבשלים אחרי הרתיחה כ 20 דקות.מנמיכים את האש.
    מוסיפים
    3-4 סלקים מבושלים ומגורדים
    כמה שיני שום מעוכות
    מיץ מלימון שלם
    מערבבים- נותנים לזה כמעט לרתוח. חשוב לא להגיע לרתיחה- שהסלק לא יווריד.
    טועמים ומוסיפים מלח סוכר ולימון לפי הטעם. גם רסק עגבניות הוא אופציה- אבל לא הכרחי.
    לפני שמכבים את האש מוסיפים שמיר ופטרוזיליה קצוצים- ומי שאוהב יכול גם כוסברה.
    למהדרין מגישים עם שמנת חמוצה. אצלנו זה יוגורט. אפשר לאכול קר או חם.

  2. וגם – מרק הסלק הידוע של הרומנים הנקרא "בורשטישור" או "בורשט".
    לא כתוב לי בדיוק המתכון, אני אוהבת לאלתר, בעקרון מבשלים את הסלק במים עם מעט סוכר ולאחר שהמרק מוכן, מוסיפים לימון. טעים טעים. אפשר להוסיף תפוח אדמה.
    ועוד גרסת סלק סלק טרי בפשטות לגמרי:
    המון המון המון לימון
    המון המון המון שום
    וקצת מלח.
    גם טעים וגם גומר על כל החיידקים בגרון…

  3. ונזכרתי בעוד משו על סלק:
    הוא אמנם מחזק דם ועשיר מאד, אבל למי שסובל מליחה לא מומלץ לאכול אותו, כי אחת מתכונותיו היא להצמיג את הליחה הקיימת במערכת, ככה שהיא נתקעת באף ובסינוסים.
    בקיצור, אם יש נזלת, לא כדאי.

  4. סלט סלק רענן ומשובח:
    מגרדים סלק טרי בפומפייה גסה
    מוסיפים גזר מגורד בפומפייה גסה
    אגוזי מלך קצוצים
    לימון, מלח, שמן זית.
    משו משו.

    ובגירסה עתיקה יותר אני מבשלת אותו עד לחצי, קולפת וחותכת לרצועות מאורכות שכיף לשלוק פנימה אל הפה, מוסיפה כמון טחון טרי בכמות נדיבה, מלח שמן זית לימון ושן אחת של שום ובסוף צרור נענע טרי.
    גם משו משו.

  5. סלט סלק מעולה:
    מגררים סלק חי בפומפייה
    מערבבים עם קצת חומץ תפוחים אמיתי (או בלסמי, למי שרוצה יותר מתוק)
    מוסיפים כמה קוביות קטנות של גבינת צאן חצי קשה לא כל-כך מלוחה (נגיד, צפתית כבשים של גד)
    מטבלים בקימל!
    יוצא סוף הדרך.

כתיבת תגובה

Close