אמנות ועיצובגם וגםזוגיות ומשפחהילדים

המדריך ללידת בית – גרסת האבא

[מאת: מיכה בר]

המדריך השלם (או החסר) ללידת בית – גרסת האבא

לאחר 3 לידות בית ולאחר שהלידה האחרונה הייתה החלקה מכולן, הרגשתי שחבל שלא תיעדנו את הלידה כדי שתוכל לשמש כהשראה / הדרכה לכל מי שמתכוון ללדת בבית. אז החלטתי לכתוב…
מראש אני לא נכנס לפולמוס אם ללדת בבית או לא. הדברים הבאים להלן הינם למי שכבר החליט ללדת בבית ורוצה קצת עצה וטיפים מכאלה שכבר עברו את זה. אני מודה שלא כל הדברים שרשומים בהמשך נעשו על ידי…

לידת בית היא עסק יקר. לקראת הלידה האחרונה שלנו (השלישית) היינו קצת קצרים בכסף, כולנו חווים את שלב הקינון של האישה לקראת הלידה ( צריך להזיז את הסלון – לסובב אותו – להפוך אותו…לצבוע את הבית – להחליף שטיח..וכו' ) ובמקרה שלנו היינו "חייבים" פינת אוכל חדשה. בשלב מסויים, אחרי שהזזנו, צבענו, בנינו,.. אמרתי לזוגתי היקרה: או לידת בית או פינת אוכל… כמובן שהיא בחרה גם וגם…

המשפט שנחרט במוחי באחד הדיונים שלנו, וכנראה גם שיכנע אותי, היה כשזוגתי היקרה אמרה: מה אני אקח את הסיכון ללדת בבית חולים??? !

ולענייננו-
כאשר יולדים בבית חולים, למעשה אנחנו מסירים מעצמנו את האחריות על הלידה:
הלידה התעכבה – נתנו ליולדת זירוז,
קצת קשה לתינוק לצאת – שאבו את התינוק בואקום
פקעו את המים.. כי כבר הרבה זמן הלידה נמשכת ויש תור .וכו' וכו' וכו'.
התינוק נולד – יופי – מיד צריך לתת לתינוק כמה חיסונים, לשטוף אותו, לשקול אותו (כי הרי כולם ישאלו כמה הוא שקל בלידה וכדאי שנהיה מוכנים עם התשובה…), התינוק שאך נולד שוכב בחדר ממוזג מתחת לאור הפלורסנט החזק כדי שיראו אותו – וכדו וכדו – אבל אין מה לעשות ככה זה….בבית החולים החליטו וכנראה שזה לטובת האם והתינוק…

ולמה ההקדמה הנ"ל:
כאשר בוחרים ללדת בבית, אנחנו לוקחים על עצמנו את האחריות ללידה ולשלומם של היולדת והתינוק. – לא צריך להיבהל או להילחץ אבל צריך לזכור זאת.

לנו האבות יש 2 תפקידים:
הראשון – שבו בעיקר אני מדבר עליו כאן הוא אחריות על כל הטכניקה והפירוטכניקה שצריך מסביב לפני, בזמן ואחרי הלידה. השני – תמיכה רגשית ופיזית או איך שנקרא לזה במהלך הלידה.

אני ממליץ להתחיל להתכונן כחודש לפני התאריך המיועד:

1. אם לא בחרתם עדיין מיילדת – כדאי להתעורר, זה הזמן.
2. מפגש עם המיילדת וקבלת רשימה של כל הדברים שצריך שיהיו בבית לקראת הלידה
3. הכנסת הטלפון של המיילדת לזכרון של הנייד שלך
4. איסוף ורכישת כל מה שהמיילדת ממליצה
5. הכנת הדברים שיהיו נגישים לקראת הלידה

מיקום הלידה :
אין לנו מושג איפה בבית תהיה לבסוף הלידה. חדר השינה, הסלון, על הספה, בבריכה… לכן מומלץ להכין את הבית שתהיה ליולדת אפשרות בחירה וכן נוחיות להשתרע / לשבת / לרכון / לנוח ביותר ממקום אחד, מומלץ לדוגמא להכין מזרן נוסף בסלון או כדו.

אם מביאים בריכה, מומלץ לתכנן מראש איפה תהיה הבריכה ובנוסף כאמור להכין עוד מקומות פוטנציאלים ללידה – נשותינו היקרות נוטות להסתובב בבית במהלך הלידה , הצירים בייחוד בלידה ראשונה יכולים לקחת שעות רבות……

צריך לזכור שהדברים ללידה צריכים להיות "בהיכון" כדי שנוכל לסדר ולארגן כאשר הצירים מתחילים בלי יותר מיד סיבוכים.

אוכל:
מומלץ להכין אוכל קל ואנרגטי לקראת הלידה – פירות יבשים, חטיפים, מיץ טבעי (כמו מיץ תפוחים למשל), בקבוקי מים קטנים. כלומר כל מיני דברים שאפשר להכין ולקנות שיהיו בבית במצב הכן. – כדאי כמובן לשאול את זוגתך היקרה מה היא אוהבת…
כשמתחילים הצירים ומתחילים להכין את הבית, מומלץ לפזר כמה צלוחיות עם מגוון הדברים וכן בקבוקי מים בכמה אזורים בבית. שיהיו נוחים לגישה.

חברה נוספת שתעזור בלידה:
מהניסיון האישי שלי, ושלי בלבד, מומלץ שתגיע חברה נוספת שהיולדת תבחר, שתוכל לעזור ולתמוך בזמן הלידה – רצוי שהחברה תהיה כזו שמבינה עניין ותומכת בלידות בית ואם אפשר חברה שכבר היתה בלידה כזו, עוד יותר טוב. כדאי שגם לך האבא יהיה נוח איתה . התפקיד שלך בהכנות בנושא זה מסתכם בלהכניס לזכרון של הטלפון שלך את מספר הטלפון של החברה כדי שתוכל לקרוא לה כשצריך בלי שתצטרך לחפש אותו בשעת הצורך ולהטריד את זוגתך היקרה.

ים או יבשה:

הבריכה:
בין אם יש כוונה ללדת במים או לא – תמיד כדאי שתהיה בריכה – הצירים יכולים להימשך שעות רבות אז טוב שיהיה עוד מקום נעים להעביר בו את הזמן…כמו שאמרתי, לא חייבים. אנחנו ילדנו בברכה כזו, שיש לה דופן רחבה שאפשר להישען עליה בלי שישפכו המים…
ניתן לקנות בטויס אר אס או כל חנות דומה ( בפרדס חנה אצל "שלמה" הידוע) אבל עדיף אם אפשר להשאיל – בד"כ המיילדת יכולה להמליץ למי יש – כמעט תמיד יש איזה בריכה שמסתובבת בין הלידות.
בכל מיקרה זו לא בריכת שחיה וכדאי שהיא לא תהיה גדולה מידי – כי אז יקח שעות לנפח ואחר כך למלא אותה ולא יהיו מספיק מים חמים…ואז תתרוצצו עם סירים חמים מהכיריים לבריכה ( מישהו אמר לידה ראשונה…?)

כבר עכשיו, כחודש או שלושה שבועות לפני התאריך כדאי לנפח את הבריכה ולוודא שאין חורים – הבריכות האלו נוטות להתחורר כך שכדאי לוודא את תקינותה…לקראת הלידה הראשונה שלנו הייתי צריך להחליף בריכה חדשה שקניתי פעמיים כי היו בהן חורים…

תלוי איך אתם מנפחים, אבל אם זה בנשיפה ישירה או אם משאבה ידנית, משאבה חשמלית, מילוי האויר בבריכה יכול לקחת זמן רב… לכן אני ממליץ – אם כבר ניפחתם לוודא שאין חורים, ויש לכם אפשרות לשמור את הבריכה מנופחת כבר במקום סגור ומוגן שלא יקרה לה כלום – תשאירו אותה מנופחת ! – מידי כמה ימים כדאי לבדוק מה מצבה ואם צריך לנפח עוד קצת…

צינור מים – להכין צינור מים למילוי הבריכה וכן להכין את הצינור שיוכל להתחבר לברז באמבטיה או כל ברז אחר בחיבור מהיר ונשלף בכדי שלא נצטרך לבזבז יותר מידי זמן כאשר צריך למלא את הבריכה – לדאוג וגם לבדוק שהחיבור מתאים ועובד.
מומלץ להכין סיר או שניים גדולים לחימום מים – במקרים מסויימים המים בדוד נגמרים וצריך להוסיף מים חמים כדי שליולדת וגם לכם אם תבחרו להיכנס למים יהיה נעים.
את הבריכה מומלץ להניח על מחצלת ועליה מזרון או שנים (שיכסו את כל שטח פני הבריכה) ועליהם את הבריכה – המזרונים חשובים מכיוון שבמקרים רבים היולדת רוכנת על 6 וללא המיזרונים פשוט יכאבו לה הברכיים.

לא צריך למהר למלא את הבריכה כאשר מתחילים הצירים, מילוי הבריכה במים לוקח בערך 15 – 20 דקות. אם נמלא מוקדם מידי, אחר כך נתחיל לתזז עם סירי מים והקומקום בכדי לחמם את המים שהתקררו… מומלץ להתחיל את המילוי בהתייעצות עם המיילדת.

בית חולים:
לא צריך להיכנס לפרנויות אבל נראה לי שכדאי לבדוק היכן נמצא בית החולים / חדר הלידה הקרוב. אני ממליץ גם לעשות פעם אחת בזמנך הפנוי נסיעה לשם ממש עד לדלת המיון של חדר היולדות , – בדרך כלל זוהי כניסה שונה מהכניסה למיון הרגיל – ובמידה ובאמת תצטרכו להגיע לבית חולים כנראה שהזמן יהיה קריטי ולא כדאי להתחיל להתברבר…

אחים גדולים:
לידה ראשונה ? – עברו לנושא הבא
לידה שניה והלאה ? – כדאי מראש להחליט מה עושים עם הילדים. אם החלטתם שהילדים ילכו למקום אחר – כדאי לארגן זאת מראש ולעשות את התיאומים – בכל מיקרה גם אם כשיתחילו הצירים תחליטו להשאיר אותם בבית זה גם בסדר (אפילו טוב)

הקולנוע הביתי
כולנו מכינים מצלמת וידאו, סטילס, המצלמה של הטלפון…איכשהו יוצא שגם אם תנסו, יהיו לכם רק תמונות חלקיות מהלידה, יותר חשוב שתהיו שם בשביל היולדת ותעזרו לה, מאשר תצלמו. אם אתם ממש בעניין של התיעוד, כדאי אולי להזמין חברה נוספת שתהיה אחראית על הצילומים, צריך לזכור שמטרת הלידה היא הלידה ולא התיעוד שלה…- בכל מיקרה חווית הלידה תישאר לכם לתמיד גם בלי תיעוד מלא.

הצירים התחילו
פעם ראשונה?, איזה התרגשות.
פעם שניה ? איזה התרגשות..
מותר להתרגש, אפילו רצוי אבל….
קודם כל לנשום, לא להילחץ , זה חשוב מאוד גם לזוגתך היקרה שתרגיש שהכל בשליטה ושאתה דואג לכל מה שצריך. תוך כדי ניתן להתחיל להכין את הדברים ואת הבית ללידה .

במקרים רבים לידה ראשונה אורכת זמן רב, אם סיימת להכין את הכל ואתם רואים שהצירים לוקחים את הזמן שלהם אפשר אפילו להציע לזוגתך היקרה לצאת לטיול רגלי בשכונה…(לא ישר תן לה קצת לסבול בבית.. ). בלידה הראשונה שלנו עשינו מספר סיבובים בשכונה במהלך הלילה כאשר מידי כמה דקות ההריונית נשענת על עץ או עמוד חשמל, נאנחת ואני עושה לה מסז מאחור, מזל שלא היו יותר מידי אנשים ברחוב…

הקשבה
תקשיב לזוגתך היקרה ותהיה שם בשבילה, היא רוצה מים ? תביא לה מים, רוצה עיסוי בעצם הזנב? תעשה לה עיסוי, בקיצור סבלנות ונכונות לתת ולתמוך – כנראה שזה באמת כואב…

המיילדת:
כדאי שלשניכם תהיה תקשורת טובה עם המיילדת, בדרך כלל לא צריכה להיות בעיה, כי מעצם טבען הן נשים נחמדות וטובות…
לגבי הציפיות מהמיילדת: צריך לזכור שמי שבחרה ללדת בבית בחרה למעשה לעבור את הלידה לבד. המיילדת שם ו"מנהלת" את הלידה, היא עוזרת , תומכת , מתערבת כשצריך ונותנת מרחב ליולדת ולבן הזוג אם היא מרגישה שצריך.

כל שאלה שיש לכם לגבי הלידה ואיך היא מתנהלת אני ממליץ לשאול מראש כדי שבזמן הלידה כל אחד ידע מה צריך לעשות ולמה לצפות. כדאי לזכור שהמיילדת בדרך כלל לא תגיע ישר כשתתקשרו, בייחוד בלידה ראשונה – כך שלא צריך להיכנס ללחץ אם היא אומרת לכם שתהיו בקשר אחרי הטלפון הראשון…
את מספר הטלפון שלה כבר הכנסת לזכרון ?

לבסוף צריך לזכור שלידת בית היא בבית ולא בבית חולים ולכן אם לא הספקתם לארגן בדיוק את כל התפאורה, לא נורא , עדיין זה הבית – מקסימום יהיו כמה מקומות שיתלכלכו ונצטרך לנקות…

יש הרבה דברים שלא חייבים לעשות אולם הכנתם מראש יכולה לחסוך זמן שלפעמים בחלק מהלידות הוא קריטי, וכן הוא מאפשר ליולדת להיות רגועה לקראת הלידה ובאמת מרוכזת בלידה….

כל הרשום ברשימה שהובאה הינו המלצה בלבד מתוך נסיון אישי, הכותב אינו אחראי לכל בעיה שתיגרם בלידה הפרטית של כל אחד ואחת…:) בהצלחה.

אם יש לכם הערות, הארות או תוספות אשמח לשמוע ולהוסיף לרשימה…

אם בא לכם להתכונן קצת יותר, תוכלו למצוא חומר נוסף במקומות שונים באינטרנט:

הכותב:
מיכה בר – אב לשלושה, שני בנים ובת שנולדו בבית.
מפתח ומעצב מוצרים לתינוקות ילדים ולהורים.

www.kiskise.com (אני) www.rosepads.co.il (האשה שאיתי)

תודות: שירה (היולדת) , שפע, גוני אומר, אנה (הנולדים) שיין ושרל'ה (המיילדות הנפלאות, כל אחת בתורה) החברות (שליוו בלידות השונות): איריס, מיכלי, רוני, נטע (אפשר לחשוב שהיתה פה מסיבה) כל בו נחמיאס ובניו : אביזרים ואפקטים

תגיות
הראה עוד

6 thoughts on “המדריך ללידת בית – גרסת האבא”

  1. היי שלי, אין לי כל כוונה לפסול לידות בבית חולים, כל לידה מטבעה היא נפלאה וקסומה, וכל אחד צריך לעשות מה שמתאים לו. כמו שכתבתי בהתחלה, הכוונה שלי היתה לתת מעין תמיכה/עידוד למי שכבר החליט ללדת בבית ולא להתווכח אם לידת בית היא טובה/נכונה או לא.
    ימים טובים

  2. בהחלט יש על מה לקנא – אנחנו הגענו לבית חולים לפני 10 שנים לקראת הולדת בננו הבכור ויצאנו משם רק לאחר חודש לאחר שהרופאים פחות או יותר עשו כמעט את כל הטעויות האפשריות עם אשתי.
    בזכות הכמעט הזה ובזכות העובדה שיש לה אמא שעובדת במיון נשים והייתה לידה בכל רגע – חייה ניצלו.
    ומה אני בא להגיד?
    שידע זה כח וככל שיש לך יותר ידע – ככה יותר טוב.
    אין ספק שאנחנו שילמנו מחיר כבד על חוסר הידע שלנו ולכן פוסטים כמו שלך מיכה – הם מדהימים, מרגשים ועוד יותר מזה – חשובים ויקרים כל כך.
    למקרה שלנו יש סוף טוב – שלושה ילדים מדהימים שנולדו בארבעה ניתוחים (חידה שכזו…), אבל אין לי ספק שהיום אני מבין כמה חשוב להשאיר את האחריות בידיים שלנו ולא בידיים של אף אחד אחר.
    גיא

  3. וכמו בכל דבר יש גם האמצע- לא כל לידה בבית חולים מסתיימת בהתערבות, בואקום, בZירוז וכו….יש לידות מדהימות בבתי חולים, כן בחדר טבעי או לא בחדר טבעי, בלי התערבות, עם אוירה נהדרת ואחריות על ההורים. אני ילדתי בבית חולים, פעמיים, בחדר טבעי, לא ראיתי רופא אחד, האחריות היתה עליי ועל בעלי, הן בבחירות שלקחנו , מהתחלה ועד הסוף.
    אני מאוד מעריכה את העובדה שילדתם 3 פעמים בבית, וגם אפילו קצת מקנאה בכם, אבל אל תשלול את הבחירה של נשים ואנשים ללדת בבית חולים, זה לא מפחיד וזה לא נורא וזה לא מתערב. הכל בפרופורציות.
    מזל טוב!

כתיבת תגובה

שווה לראות גם

Close
Close