השימושון

השבוע באורגניגן

מבצע השבוע באורגניגן לקראת ראש השנה:
שבוע מתוק! דבש, סילאן, סירופ מייפל ותמרים במחיר מיוחד!

מקור השם
במקור, המילה דבש התייחסה לנוזל מתקתק מתמרים משום שהתמרים הם הפרי המתוק ביותר שהיה מוכר. הדבש בשבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ" (דברים ח, ח), והדבש המוזכר בפסוק המתאר את ארץ ישראל כ"ארץ זבת חלב ודבש" (החוזר 21 פעמים בתנ"ך) הוא התמר. רמז לכך ניתן למצוא בשפה הערבית שבה המילה דֶבֶש פרושה תמרים. בכתבים הקדומים נהגו לקרוא לכל נוזל מתוק שהוכן על ידי האדם ממיצי פירות בשם דבש, ולכן מוזכר דבש מתמרים, מתאנים, מחרובים, ומפירות מתוקים ועסיסיים אחרים. דבש הדבורים קיבל אף הוא את הכינוי דבש בשל מתיקותו. עם חלוף הזמן רק דבש הדבורים נותר עם השם דבש.

הדבש והמסורת היהודית
במסורת היהודית הדבורה טמאה (כלומר אסורה באכילה), אך דבשה טהור. הסיבה: הדבש אינו נוצר בגוף הדבורה כמו חלב, אלא הוא צוף פרחים שהדבורה אינה ממצה דבר ממרכיביה אל הדבש. לפי ההלכה זפק הדבורה הוא "מחסן זמני" לדבש בין הפרח לכוורת.
לפי מה שידוע היום, ככל הנראה חלה טעות בידי אבותינו מפני שהדבורה מכניסה בכל זאת אנזים מתוך גופה אל הדבש. הדבורה יונקת את הצוף באמצעות חדק ארוך ואוגרת אותו בזפק המצוי במרכז גופה ומכונה גם "קיבת דבש".

על סגולות  הדבש ומוצריו ידוע עוד מתקופת ימי קדם, בעידן של היום  קיימת לכך גם תמיכה מדעית הבאה  לאשש את ממצאי העבר לגבי סגולותיו הבריאותיות והרפואיות  של הדבש.

בדבש קיימים מספר רכיבים המעמידים את הדבש כמוצר ייחודי בעל סגולת בריאותיות ותכונות רפואיות טיפוליות:

הסוכרים

המרכיב העיקרי בדבש הם הסוכרים – כ 70%, כאשר הדבר הבולט בהם הוא היחס הגבוה של הפרוקטוז (סוכר ממקור פירות) למול הגלוקוז.
פירוקו של הפרוקטוז בגוף איטי יותר ולכן אכילתו טובה ומטיבה לאור העובדה שאינה מעלה בצורה מהירה את רמות הסוכר, אלא מורידה אותו בגוף. לאור תכונתו זו אכילתו מומלצת גם לחולי סוכרת.


אנטי אוקסידנטים (חומרים נוגדי חיצון)

הדבש ידוע בריכוז הגבוה של חומרים נוגדי חמצון. תכונה זו של הדבש מעמידה אותו בשורה הראשונה של מקורות לנוגדי חמצון יחד עם הפירות והירקות.


תכונות ריפוי נגעי-עור של הדבש

הדבש יעיל לטיפול בפצעים כרוניים במפשעה ומקל על פצעי לחץ.
כמו כן, יולדת העוברת ניתוח קיסרי והמטופלת בדבש מחלימה מהר יותר מפצעיה.
הצלחתו של הדבש לטפל בפצעים מסוגים שונים ואף בכוויות נובעת ממספר תכונות שיש בדבש: ראשית הדבש מייבש את הפצע (עקב היותו חומר היגרוסקופי) ומאפשר החלמה של הרקמה.
לדבש תכונות אנטיספטיות ולכן מועיל נגד זיהום חיצוני בעור כגון: כוויות, נגעים, ומחקרים גילו שהוא מחטא יעיל נגד חיידקים ופטריות ומונע דלקות בחניכיים ויעיל לטיפול בהרפס.
הוא מועיל גם נגד זיהומים פנימיים כמו מחלות מעיים זיהומיות (קיב קיבה).
דבש מכיל ערכים תזונתיים טובים ורבים ובהם ויטמינים מסוג:
K,E,D,C,B,A ומינרלים מסוג: נתרן, סידן, ברזל, זרחן, מגנזיום, כלור, אשלגן ועוד.

ועוד כמה עובדות:
דבש אינו מתקלקל בשל כמות הסוכרים הרבים בו לכן שימש בעבר לשימור גופות.
בשל תכונה זו משמש גם לכבישה של פירות וירקות משומרים.
דבש מתוק פי שלוש יותר מסוכר לבן ולמרות זאת מכיל פחות קלוריות.
דבש, ככל שהוא כהה יותר, מכיל כמות גדולה יותר של מינרלים.
טעמו של הדבש נקבע בהתאם לסוג הפרחים מהם לוקחות הדבורים את הצוף.
בעולם קיימים למעלה מ- 300 סוגי דבש דבורים.
בישראל קיימים הטעמים הבאים:
אקליפטוס, אבוקדו, פרחי בר, זעתר, הדרים, שיזף, אזוב, דרדר, קורנית, שלמון, ואשל.
לכל ייצור של 1 בק"ג דבש נחוצות – 1000 דבורים.
דבש טבעי נקרש והופך למוצק עם הזמן.
חשוב ביותר לדעת שלמרות כל המעלות של הדבש אסור לתת אותו לתינוקות עד גיל שנה (בשל חוסר היכולת של קיבתם לקטול את נבגי חיידק הבוטולינום וכן מכיון שהוא אלרגן חזק).

ולמתכונים:

טופו בדבש

חומרים: חבילת טופו
מעט שמן זית לטיגון
2  כפות רוטב סויה טבעי
2  כפות דבש טבעי

אופן ההכנה:  חותכים את הטופו לרצועות. בעקרון אפשר גם לפרוס נתחים בדומה לחזה עוף.
מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את הרצועות/ פרוסות הטופו מכל צדדיהן למשך מספר דקות, כדי שתיעשנה פריכות מעט.
בקערה מערבבים את הסויה והדבש לרוטב סמיך. יוצקים אותו מעל רצועות הטופו ונותנים לו לבעבע מספר דקות עד שהוא מצטמצם.

עוגת דבש עם תמרים, אגוזים ותפוחים

המרכיבים:

250 גרם (2 כוסות פחות 3 כפות) קמח
5 גרם (כפית וחצי בערך) סודה לשתייה
125 גרם (1/2 כוס פחות 2 כפות בערך) דבש
125 גרם (1/2 כוס + 2 כפות) סוכר
100 גרם חמאה1 ביצה
1/3 כפית ציפורן טחון
5 גרם (כפית וחצי בערך) קינמון טחון
1/2 1 – 1 תפוחי עץ מזן גרנד סמית, מגולענים וקצוצים (אין צורך לקלוף)6 תמרים יבשים, מגולענים וקצוצים
חופן וחצי אגוזי מלך

מעט חמאה מומסת – לשימון התבנית
כלים: תבנית אינגליש קייק ארוכה באורך 35 ס"מ או תבנית גוגלהוף בקוטר 22 ס"מ, (לאפות בתבנית אינגליש חד פעמית, היא קטנה מדי)

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בסיר, על אש קטנה, דבש, סוכר וחמאה, עד להמסת החומרים. מסירים מן האש ומצננים במשך 10-20 דקות.
  2. מוסיפים ביצה לסיר ומערבבים עד לקבלת עיסה חלקה למדי.
  3. מחממים תנור לחום בינוני- 175 מעלות, משמנים תבנית אינגליש באורך 35 ס"מ במעט חמאה מומסת.
  4. בקערה נקיה מערבבים קמח, סודה לשתיה, קינמון וציפורן.
  5. מעבירים את תערובת הדבש לקערת הקמח.
  6. מוסיפים תפוחים, תמרים ואגוזים ומערבבים בעדינות.
  7. יוצקים לתבנית המשומנת, מיישרים בעזרת מרית, מנקים את שולי התבנית ומכניסים לתנור. אופים במשך 40 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.

ותודה לכל מי שקיבצתי מהם את המידע והמתכונים..

חדש באורגניגן: מקבלים כרטיסי אשראי טלפונית!

באהבה לאדם ולסביבה, שלכם אורגניגן

להזמנות לחצו כאן

אחריות על טריות
ביום ראשון מזמינים, ביום שני קוטפים המגדלים האורגניים שלנו את ההזמנה שלכם, ביום שלישי או רביעי אתם מקבלים אותה עד הדלת!
(מגיעים לכל ישובי חדרה והסביבה, אלונה, גבעת אולגה, יישובי השרון ועמק חפר ותבדקו איתנו טלפונית – אולי גם אליכם, אם לא מצאתם את עצמכם ברשימה)

הקפדה על מחירים שפויים, קשר אישי וביתי
אין חיוב על דמי משלוח (מינימום הזמנה רק 80 ₪ משלמים בעת קבלת המשלוח)
אנחנו מצ'פרים את הלקוחות שלנו ומפרגנים להם, זהו קשר הדדי כיפי ופורה, הרבה מעבר לעסקים. זה מקום בלב. הנה, ככה הכל התחיל..

שמירה על הסביבה
ידוע שאם ניקח אחריות אישית על הפסולת שלנו כל אחד, ביתו ועסקיו, נוכל להקטין את טביעת הרגל האקולוגית שלנו ואולי לזכות להשיב את כדור הארץ לתיקון סביבתי תוך 20 שנה. לכן, אנחנו עושים מאמץ מרבי לשמור על הסביבה:-
– אנחנו עושים נסיעות מרוכזות ככל הניתן כדי להפחית זיהום דלקי
אורזים בשקיות בד שאנחנו תופרים, את כל הקטניות והיבשים
– לטחינה וסוכר- צנצנות שחוזרות אלינו לשימוש חוזר
– פירות וירקות בארגזים ולא בשקיות ניילון
תומכים במגדלים קטנים ושומרים על מחירים שמכבדים גם את החקלאים
– קונים כמה שיותר מקומי וכמה שיותר ישראלי כדי לשמור על שפע כלכלי
מכינים בעצמנו מעודפי הירקות מוצרים משובחים דוגמת רטבים, ממרחים ופשטידות אורגניים.

לקבלת מחירים ולביצוע הזמנות לחצו כאן >>

ליצירת קשר – רות: 054-6231347 בועז: 054-7458948 משרד: 077-7060121 א',ב',ה' בוקר (שמחה דר) | אימייל

הראה עוד
Close